Jídelní lístek - středisko Východní

6.-10.2.2023

Čísly 01-14 jsou označeny příslušné potravinové alergeny, které pokrm obsahuje.


Pondělí

přesnídávka: sýrové pokušení (lámankový chléb s pomazánkou z Cottage sýra), bikava / voda, ovoce (01,07)
oběd: polévka žampiónová, obalovaný květák, vařený brambor, dip, džus (01,07)
svačina: cerea rohlík s rajčatovo-kapiovým žervé, mléko / voda, zelenina (01,06,07)

Úterý

přesnídávka: chléb pšenično-žitný s medovým máslem, chicory / voda, ovoce (01,07)
oběd: polévka risi-bisi, svíčková na smetaně, houskový knedlík, ovocný sirup (01,03,07,09)
svačina: houska s toskánskou pěnou Patifu (sójové boby), mléko / voda, okurkové hranolky (01,06,07)

Středa

přesnídávka: laskominky z čerstvé zeleninky (veka s mrkvičkovou dobrotou), melta / voda, zelenina (01,07)
oběd: polévka gulášová, míchané těstoviny s kuřecím masem a kukuřicí, moravský salát, bylinkový sirup (01,07)
svačina: jablečná přesnídávka, piškoty, malinový čaj / voda, ovoce (01)  

Čtvrtek

přesnídávka: mléčný bar (rohlík s tvarohovou dobrotou s koprem), Caro / voda, ovoce (01,07)
oběd: polévka drožďová, rybička v bylinkovém kabátku, bramborová kaše, rajčátko, voda s citrónem (03,04,07,09)
svačina: podmáslový chléb s Ramou a plátkovým sýrem, mléko / voda, zelenina (01,07)

Pátek

přesnídávka: sladké mámení (loupáček s mákem), kakao / voda, ovoce (01,03,07)
oběd: polévka zeleninová s drobením, čočka na kyselo, vařené vejce, sterilovaná okurka, meduňkový čaj s jablkem (01,03,09)
svačina: dalamánek s Lučinou, mléko / voda, zelenina (01,07)   


Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU:

01

OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
(tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukosového sirupu a dextrosy z pšenice (*), maltodextrinů na bázi pšenice (*), glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje 

02

KORÝŠI A VÝROBKY Z NICH 

03

VEJCE A VÝROBKY Z NICH 

04

RYBY A VÝROBKY Z NICH
s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo při výrobě piva a vína 

05

JÁDRA PODZEMNICE OLEJNÉ (ARAŠÍDY) A VÝROBKY Z NICH 

06

SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) A VÝROBKY Z NICH
s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*), přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinátu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z rostlinného oleje ze sójových bobů

07

MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ
(včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lacitolu 

08

SUCHÉ SKOŘÁPKOVÉ PLODY
tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých skořápkových plodů požívaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje

09

CELER A VÝROBKY Z NĚJ 

10

HOŘČICE A VÝROBKY Z NÍ 

11

SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VÝROBKY Z NICH 

12

OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY
v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2

13

VLČÍ BOB (LUPINA) A VÝROBKY Z NĚJ 

14

MĚKKÝŠI A VÝROBKY Z NICH 

 (*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergie, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro příslušný základní produkt.